Sero-makowiec szachownica Przepis pochodzi z książki kucharskiej: Ciasta bożonarodzeniowe

Opis

Ser miele dwa razy przez maszynkę, dodając za pierwszym razem schłodzone masło. Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję do sera, mieszam. Dodaję cukier waniliowy... Czytaj więcej...

Składniki

  • masa serowa:
  • 70 dag białego sera (tłusty, półtłusty)
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  • masa makowa:
  • 25 dag maku (prawie 2 szkl)
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 słoika dżemu (wiśniowy, owoce leśne)
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia