prawdziwa szarlotka przepis

5 łatwych przepisów na prawdziwa szarlotka przepis Przeglądasz 1 stronę książki kucharskiej

  1. Na zdjęciu znajduje się Szarlotka dla początkujących :D

    Szarlotka dla początkujących :D

    CIASTO: mąka pszenna, ok. 25 dag
    surowe żółtka, 2
    masło PRAWDZIWE tzn. 82% tłuszczu, bez oleju!, 30 dag

  2. Na zdjęciu znajduje się Szarlotka z "katarzynkami"

    Szarlotka z "katarzynkami"

    jabłka złota lub szara reneta - 1,5 - 2 kg
    galaretka brzoskwiniowa lub morelowa - 2 szt
    pierniczki katarzynki - 3-4 opak

  3. Biszkopt z bita smietana i truskawkami

    4-5 jajek
    szklanka maki
    1/2-3/4 szklanki cukru

  4. Odwrócona szarlotka

    Sama zwykle biore skladniki na oko, ale w przeliczeniu na szklanki bedzie to wygladalo mniej wiecej tak:
    szklanka maki przesiana z czubata lyzeczka proszku do pieczenia
    4-5 jaj; ostroznie oddzielic bialka od zoltek, bialka dosmaczyc mala szczypta soli i ochlodzic w lodowce do czasu ubijania piany

  5. Mini-szarlotka z prawdziwą kruszonką

    Ciasto:
    20 dag mąki (ja z konieczności użyłam resztek różnych rodzajów mąki: 8 dag mąki pszennej, 7 dag mąki krupczatki, 5 dag mąki pełnoziarnistej - w tej ilości nie do wyczucia)
    7 dag cukru pudru